четвер, 12 березня 2020 р.

Хімія А38

Тема: Продукти перегонки нафти, їх застосування.Детонаційна стійкість бензину.

Перегонка нафти - спосіб її переробки, що грунтується на відмінності в температурах кипіння компонентів  цієї суміші. Перегонка нафти відбувається в установці, яка називається ректифікаційною колоною.
Завдання:
1.Переглянути відео посилання
2. Дати письмово відповіді на запитання:
- будова ректифікаційної колони;
- продукти фракційної перегонки нафти;
- умови ректифікації.
3.Ознайомитися та записати в робочі зошити про склад і застосування продуктів перегонки нафти підручник стор. 44 - 45, таблиця 8
Одна із фракцій перегонки нафки є бензин, який використовується  як пальне для автомобілів.
Його якість визначається детонаційною стійкістю.
Детонаційна стійкість бензину характеризує здатність вуглеводнів  у його складі протистояти самозайманню за стискання. Висока детонаційна  стійкість бензинів зумовлює їхнє рівномірне згоряння за всіх режимів експлуатації двигуна. Наслідками детонації  є перегрівання та пришвидшення зношуваності  двигуна.
Детонаційну стійкість бензину і моторних  характеризує октанове число. У 30-х роках минулого століття було створену спеціальну шкалу детонаційної стійкості . За стандарт у ній вибрано гептан нерозгалуженої будови і один з ізомерів октану (2,2,4 - триметил пентан).
Детонаційну стійкість бензину визначають за вмістом ізооктану і порівнюють зі стандартом (стійкість ізооктану до детонації становить 100).
4. Визначте, який бензин має більшу стійкість до детонації: А98 чи А95?
5. Здійсніть самоконтроль стор. 47, №№1 - 7 підручник
 Виконану роботу надіслати на електронну пошту gorshkova.valentina015@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар